Kezdőlap
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged

napfény virágműhely

Melyik virágnál mire figyeljünk

2021. október 19. | Tippek, praktikák

Post-fejlec-viragfajtak
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged

Napfény Virágműhely

megosztás

Nem árt ha tudsz róla, ha ilyen virágot kaptál

Korábban írtunk olyan praktikákról, amelyek meghosszabbíthatják szinte minden vágott virág élettartamát, de a különböző virágfajták más-más gondoskodást igényelnek. Nézzünk néhány tippet, amelyekkel az alábbi virágok tovább frissek maradhatnak, megmutatjuk, hogy melyik virágnál mire figyeljünk.

 

rozsa

Rózsa

A vágott rózsák mulandóságukról ismertek, de megfelelő gondossággal akár 12 napig is eltarthatók. Nagy vízigényű virág, célszerű a vázát jól feltölteni, hogy a szár minél nagyobb része álljon vízben. Ne tegyük szoros vázába, a rózsáknak térre van szükségük, hogy szépen kinyíljanak, és hajlamosak korán elhervadni, ha túl közel vannak egymáshoz.

A külső védőszirmokat célszerű eltávolítani, mert azok csak a törékeny rózsabimbó védelmére szolgálnak. Ha óvatosan letépjük ezeket, az nem árt a virágnak, épp ellenkezőleg, hosszabb ideig pompázik majd.

 

tulipan

Tulipán

A tulipánok a vágás után is tovább nőnek. Ha egy tuipáncsokrot vízbe teszünk, azt fogjuk tapasztalni, hogy rövidesen “kinővik” a vázát. Magas vázát válasszunk hozzá, amely megtámasztja a szárakat, szükség esetén pedig vágjuk le újra a szárvégeket. Ha sok vízbe tesszük a csokrot, akkor a virágok gyorsabban nőnek, hamarabb kinyílnak, így gyorsabban el is virágoznak. Tehát óvatosan a vízzel. Elég, ha a szárak alja ér csak a vízbe. A tulipánok a fény felé hajlanak, ezért forgassuk el a vázát néhány naponta.

 

orchidea

Orchidea

Az orchideák nagy gondoskodást igényelnek, de a jutalom megéri az extra erőfeszítést. Trópusi növények, a forró és párás természetes környezetüket nem tudjuk biztosítani, de megfelelő gondoskodással hosszan frissen tarthatók.

A virágzás fenntartása érdekében rendszeresen vágjuk le az elhalt leveleket és a hervadt szirmokat. Onnan tudhatjuk, hogy a virág elég fényt kap, hogy a levelei élénkzöldek.

Miután a cserepes orchidea virágai lehullottak, ültessük át tápanyagban gazdag talajba, hogy növekedésre ösztönözzük. Ha a levelei elhervadtak, vagy ha túl kicsik, akkor vágjuk le őket a tövénél, hogy legyen ideje megerősödni, mielőtt újra virágzik. Öntözzük és trágyázzuk, hogy erős szárra tudja felépíteni a virágait.

Mivel több ezer orchidea fajta létezik és mindegyik eltérő szükséglettel rendelkezik, célszerű részletesen utánaolvasni a kedvenc fajtáknak az interneten.

 

hortenzia

Hortenzia

A hortenzia nagyon nagy vízigényű virág. Válasszunk hozzá egy széles vázát, amely elegendő helyet biztosít a nagy virágfejeknek, hogy szépen kinyíljanak. Rendszeresen vízutántöltést igényel és az utántöltések között hasznos a szirmait is permetezni a megfelelő hidratáltságért.

 

jacint

Jácint

A vágott jácint víze idővel zavaros lesz, mert a jácint nedvet bocsát ki. Ez csak a rendszeres (lehetőleg napi) vízcserével orvosolható. A jácint nedve más virágok élettartamát is lerövidítheti, ezért vagy csak magában tegyük vízbe, vagy mielőtt más fajta virággal együtt tennénk egy vázába, egy másik vázában 12 órát pihentessük magában.

 

napraforgo

Napraforgó

A napraforgók hatalmas feje könnyen lekonyulhat. Tartsuk őket magas vázában, ami magasan megtámasztja a szárát. Általában több levéllel érkeznek, mint más virágok, ezért mindenképpen távolítsuk el a leveleket a vízvonal alól. A napraforgónak sok vízre van szüksége, ezért töltsük fel rendszeresen a vázát friss vizzel.

 

Ezek is érdekelhetnek …

Pin It on Pinterest