Kezdőlap
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged

napfény virágműhely

Hogyan tartsuk frissen a virágcsokrot

2021. október 16. | Tippek, praktikák

Post-fejlec-frissviragok
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged

Napfény Virágműhely

megosztás

Szomorú, de a vágott virágokból készült csokrok nem tartanak örökké. Egy kis odafigyeléssel, pár trükkel és praktikával azonban hosszabb ideig megőrizhető a szépségük, szinte minden vágott virág élettartamát meghosszabbíthatjuk. Nézzük, hogyan tartsuk frissen a virágcsokrot, hogy az tovább pompázzon.

Válasszunk megfelelő vázát, töltsük fel vízzel

Válasszunk a csokor méretéhez illő vázát. Ez talán magától értetődőnek tűnik, de jó tudni, hogy nem minden virág viseli jól a szűkös, szoros helyeket, ezért olyan vázát válasszunk, amiben kényelmesen elférnek a szárak. Töltsük fel szobahőmérsékletű friss vízzel, ügyeljünk rá, hogy a víz ne legyen se túl meleg, se túl hideg.

A szárak idővel baktériumokat termelnek, amelyek elszaporodnak a vízben és megindítják a virágszárak rothadását. Bármelyik alábbi módszert próbáljuk is ki, feltétlenül cseréljük le a vizet néhány naponta a vázában. 

Adjunk a vízhez tápanyagokat

A kertészeti áruházak és sok internetes áruház is kínál vágott virágokhoz való tápoldatokat, amelyek tápanyagokkal látják el a virágokat, tisztán, baktériummentesen tartják a vizet és segítik a nedvesség és a tápanyagok felszívódását.

A háztartásban elérhető alapanyagból mi magunk is könnyen készíthetünk ilyet.

 

Tápanyagpótlás

A virágoknak is szükségük van szénhidrátra. Bizonyos mennyiséget tárolnak a levelekben és a szárban, de koránt sem eleget. A legtöbb virágot még bimbós korában vágják le, ezért a fejlődésük utolsó szakaszában – gyökér, hagyma és táptalaj hiányában – a saját, eltárolt tartalékaikat kénytelenek felhasználni. Ha a szénhidrát mennyisége alacsony a növényben, a levelek és a virágok gyorsan elhervadnak, illetve a szirmok fakó színűek lesznek.

Az étkezési cukor teljesen megfelelő a szénhidrát pótlására. Bár az optimális mennyiség eltérő lehet az egyes virágfajtáknál, de a legtöbb virághoz megfelel, ha két evőkanál cukrot keverünk egy liter vízhez.

 

Fertőtlenítő

A cukros oldatban könnyen elszaporodnak a baktériumok, ami a szárak rothadásához és a virágok hervadásához vezet, ezért fertőtlenítőszert is adnunk kell a vízhez. Szerencsére bőven találhatunk a háztartásban ilyen szereket, az almaecet, a hipó és az alkohol is gátolja a baktériumok szaporodását, és megfelelő mennyiségben adagolva nem tesznek kárt a virágokban. Válasszunk egyet az alábbi módszerek közül, de egyszerre csak az egyiket használjuk:

 • Adjunk az egy literes cukros oldatunkhoz két evőkanál almaecetet,
 • vagy adjunk hozzá pár csepp hipót vagy más háztartási fehérítőt,
 • cseppentsünk pár csepp vodkát vagy más tiszta alkoholt a vízbe.

 

Savasítás

A pH-érték csökkentésével, azaz az oldat savasításával elősegíthetjük a nedvesség és tápanyagok felszívódását a szárban, ezzel is késleltetve a hervadást. A pH csökkentéséhez adjunk 0,5 g citromsavat az oldathoz. Ha nincs otthon citromsav, akkor egy porrá zúzott aszpirin is megfelel.

Mielőtt vázába tennénk, készítsük elő a csokrot

Vágjunk le kb. 2 cm-t minden szár végéből 45 fokos szögben. Azért fontos ferdén vágni a szárakat, mert így a virág nagyobb felületen tudja a vizet és a tápanyagokat felszívni, és megakadályozhatjuk, hogy a szárak elzáródjanak a váza aljához érve. Használjunk éles ollót, hogy ne roncsoljuk a szárakat és ismételjük meg mindezt néhány naponta, mert a virág „begyógyítja” a sebet és a pórusok idővel elzáródnak.

Távolítsuk el az összes levelet, amelyek a víz alá kerülnének a vázában, különben azok lassan rothadásnak indulnak és baktériumokat fognak termelni.

blog-friss-csokor-01

Tartsuk megfelelő helyen

Ne tegyük a vázát gyümölcsök közelébe. Furcsának tűnhet, de az érett gyümölcs etilén gázt bocsát ki, ami lerövidíti a virágok élettartamát. A fő bűnös a banán! Ne tegyük ki a csokrunkat közvetlen napsugárzásnak, mert az megperzselheti a szirmokat, és tartsuk távol a huzatos helyektől, valamint a fűtőtestektől is, mert mindkettő a virágok kiszáradását okozhatja.

Tartós virágok

Végül nézzük meg melyek azok a vágott virágok, amik természetüknél fogva tartósabbak. Ha követjük a fenti, alapvető gondozási tippeket, akkor sokáig frissen tarthatók:

 • Krizantém (2-4 hét)
 • Orchideák (2-3 hét)
 • Szegfű (2-3 hét)
 • Inkaliliom (2 hét)
 • Sarkantyúfű (2 hét)
 • Iringó (2 hét)
 • Liliom (10-14 nap)
 • Napraforgó (12 nap)
 • Kardvirág (12 nap)
 • Frézia (10 nap)
 • Hortenzia (7-10 nap)

 

A különböző virágokfajták más-más gondoskodást igényelnek. Hamarosan sorra veszünk pár népszerű virágot, és megnézzük, hogy melyiknél mire kell odafigyelni, hogy minél tovább frissek maradjanak.

Ezek is érdekelhetnek …

Pin It on Pinterest