Kezdőlap
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged

napfény virágműhely

Hogyan készítsünk szárított csokrot

2021. október 21. | Tippek, praktikák

Post-fejlec-szaritottvirag
Napfény Virágműhely logó: virágküldés Szeged

Napfény Virágműhely

megosztás

A tartósított virágok egyedülálló, romantikus hangulatot árasztanak. Szép gondolat, hogy valami múlandó dolgot tartós emlékké alakíthatunk, ami képes felidézni az ajándékozás pillanatát. Egy különleges alkalomra készült csokor megőrzésének nagyszerű módja lehet a szárítás vagy a préselés. A szárítás megőrzi a virágok alakját, miközben eltávolítja a bomláshoz vezető nedvességet, a préselés pedig úgy távolítja el a nedvességet, hogy szó szerint kinyomja a virágból, így az papírvékony lesz.

 

szarazvirag-1

 

A szárítás és a préselés esetén is többféle módon érhetjük el a végeredményt, minden módszernek van előnye és hátránya is. Végigvesszük őket, hogy kiválaszthassuk a legmegfelelőbbet. A legjobb módszer függ a kívánt végeredménytől és maguktól a virágoktól is. Célszerű a lehető leggyorsabban kiszárítani egy csokrot, mivel a teljesen kinyílt virágok valószínűleg elveszítik néhány szirmukat a szárítás során. Minél tovább tartjuk a csokrot a vázában, annál jobban kinyílnak a virágok és annál sérülékenyebbek lesznek. Vegyük figyelembe azt is, hogy hol tároljuk majd, mivel a szárított virágok színe gyorsan elhalványul a napfényben, a változó hőmérsékletben és a beltéri fűtésben is.

 

Szárítás

Szárítással őrízhetjük meg leginkább a csokor formáját. A kiszáradt virágokat hagyhatjuk csokorban, de akár koszorút is készíthetünk belőlük. A nagyfejű virágok tartósítására, (bazsarózsa, rózsa vagy  hortenzia) a szárítás jobb megoldás mint a préselés, mivel nagyobb valószínűséggel torzulnak a préselés során. A sok, kis sziromból álló virágokat is inkább szárítani célszerű.

 

Szárítás levegőn

A leggyakoribb, legegyszerűbb és legrégebbi módszer a virágok szárítására, Egyszerűen vágjuk le a felesleges levelekez a szárak alsó részéről és kössük össze a csokor alját és fejjel lefelé lógassuk fel pár napra. Ez a módszer hosszabb, masszívabb szárú virágoknál működik jól. A sok pollent tartalmazó virágok, mint például a liliom, a százszorszép vagy a tulipán nem viselik jól a levegőn való szárítást, a pollenek kihullanak a virágból.

 

szarazvirag-2

 

A szárítás néhány napot vesz igénybe, és a virágok elragadóan néznek ki száradás közben is, régies hangulatot csempésznek otthonunkba. Sokan szeretik ezt a módszert, mert maga a folyamat is hangulatos.

 

Szárítás mikróban

Mikrohullámú sütővel sokkal gyorsabban száríthatjuk ki a virágokat, mint levegőn, és ezzel a módszerrel jobban megőrizhetjük a virágok színét is. Mindössze néhány percre kell a mikróba helyezni a virágokat, majd egy éjszakán át hagyni őket száradni. A vastagabb szirmú virágokhoz ajánlott, a finom szirmú virágok nem viselik jól. Szükségünk lesz még egy mikróban használható tálra is, amit nem akarunk már élelmiszerekhez használni.

 

Szilikagél, Szilícium-dioxid homok

A szilikagél, szilikátgranulátum és a szilícium-dioxid homok (kova) közös jellemzője, hogy nagyon hatékonyan szívják fel a nedvességet, szárítják ki környezetüket. Jellemzően cipősdobozokban, elektronikai eszközök csomagolásában találkozhatunk velük, de macskaalmok alapanyagául is használják. Szerencsére nem kell több száz kis zsacskót összegyűjtenünk, nagyobb kiszerelésben is kaphatók az interneten, de akár barkácsboltban, gazdaboltban is. 

Öntsünk egy réteg homokot vagy granulátumot egy légmentesen záródó edénybe. Vágjuk le a virágok szárát, és helyezzük rá virágokat úgy, hogy azok felfelé nézzenek. Ha szárral együtt szárítanánk, akkor fektessük a virágot az oldalára. Óvatosan takarjuk be a virágokat a homokkal, ügyelve arra, hogy ne temessük el teljesen. Ezután zárjuk le az edényt és várjunk. Ez a módszer jól működik olyan virágoknál, amelyek sok szirommal rendelkeznek, mint például a dália, szegfű, muskátli és a körömvirág. A szárítás végeztével a homokot vagy a granulátumot ki kell rázni a virágokból, ami a nagyon finom szirmú vagy mély közepű virágoknál nehézkes lehet. A finom szirmok a szárítás során összehúzódnak, de sokan pont ezt a furcsa hatást kedvelik, A virágfejek szárításához ideális, ha a szárakat is meg szeretnénk tartani, akkor nem ez az ideális megoldás.

A szilikagél nem alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ne ezt a módszert válasszuk, ha a szárított virágokat ételdíszítésként szeretnénk használni. Az óvatosság kedvéért olyan edényben szárítsunk ezzel a módszerrel, amelyet ezt követően nem akarunk élelmiszertárolásra használni.

 

szarazvirag-4      szarazvirag-3

 

Aszaló és ételszárító gépek

Nem csak narancsszeletek szárítására alkalmasak karácsonykor. Az aszaló- ételszárító gépek remekül használhatók növények szárítására is, ráadásul elég hatékonyan, hiszen egyszerre sok virág fér bele. Ez a módszer is meglehetősen gyors, a szárítót általában egy éjszakán át kell működtetni, és reggelre egy teljesen kiszárított virág fogad majd minket. Egyszerűen tegyük a virágokat a tálcákba, hagyjunk elegendő helyet köztük, hogy a levegő körüljárhassa. Jól működik a kinyílt virágoknál is. Az ételszárítók meleg levegője csodálatos bolyhos hatást eredményez a szárított bogáncsnál és a búzavirágnál is. Ha a virágokat ételdíszítésre használnánk, akkor ezt a módszert javasoljuk.

 

A fenti módszerek mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai, a legjobb módszer nagyban függ a tartósítandó virágoktól. Célszerű kísérletezni, kipróbálni a különböző módszereket. Aki a folyamatot is élvezi, annak a levegőn való szárítás tetszeni fog, akit pedig csak a végeredmény érdekel, annak a gyorsabb módszereket javasoljuk.

Hamarosan megnézzük, hogyan préselhetünk virágokat. Addig is jó kísérletezést!

 

 

Ezek is érdekelhetnek …

Pin It on Pinterest